2014. szeptember 30., kedd

Családi problémák



 Sziasztok!
Ismét eléggé eltűntem... Sajnos még mindig sok a sulis teendő, és nem úgy tűnik, hogy kevesebb akar lenni, most egy ideig legalábbis biztosan nem. Múlt héten kellett írnom egy fogalmazást társadalomismeretre, és én a családi problémákat választottam, mivel nekem ez egy eléggé érdekes témakör (igaz nekem minden érdekes ami az emberekkel kapcsolatos :D ), és gondolom, megosztom ezt Veletek. Mostanában ez az egyetlen épkézláb fogalmazás amit írtam. :P

Kelemen Bettina
Családi problémák
   A családok nagy részében fellelhető valami probléma, mely nem csak néhány nézeteltérés, vita. Ezek a problémák gyökeresen megváltoztathatják a családot, és azt is, aki ezt hozta a családjába.
   Egy egészségesen működő családban világosak az értékek, melyeket képviselnek, minden változás lassan és megjósolhatóan folyik a tagok számára, nincsenek bűnbakok, mindent megpróbálnak együtt megoldani, érzéseikről és indulataikról beszélnek, vannak családi szokások, és a tagok támogatják egymást mindenben, mindig kiállnak egymásért. Megtanulnak szeretni – egymást is és saját magukat is - , nem szidják egymást, megbíznak egymásban,   felelősséget megosztják, mindenkinek megvan a maga feladata,  nyíltan kommunikálnak egymással, mindenki véleménye fontos.
 Az úgynevezett diszfunkcionális (rendellenesen működő) családokban a családtagok közötti pszichológiai határok merevek, vagy rendezetlenek;a családi szerepek felcserélődnek, például a gyerek uralkodik (mondjuk hisztizéssel, esetleg fenyegetőzéssel), a régi, rossz dolgokat még sok idő elteltével is felidézik, nem tudják feldolgozni. Azonban legbelül a szégyen, a titkolózás, a káosz, van. Nem segítik egymást, sok mindent eltitkolnak egymás elől.
 Ezek a családok kifelé általában úgy tűnnek, mintha boldogok lennének, de csak akkor láthatjuk meg  a problémát, ha közelebbről ismerjük a család néhány tagját. A látszat fenntartására rengeteg energia megy el, így ez az energia a családra meg el, de nem úgy, ahogy kellene. A családtagok szükségletei kielégítetlenek maradnak. A rossz érzések uralnak mindent, illetve alá-és fölérendeltségi viszonyok vannak a család tagjai között, ami kedvez a függőségek kialakulásának. Kialakulnak úgynevezett szerepjátszmák, ahol van áldozat és üldözött, vagyis akit a bántás ér, aki menekülés gyanánt könnyen beleeshet a szenvedélybetegségek, az alkoholizmus, a drogok csapdájába.
 Az alkoholizmus a leggyakoribb, általában férfiaknál gyakoribb, bár egyre több alkoholista nőt is látni. Hogy ki mikor kezd ebbe bele, az változó. Általában 30 éves kor után kezdenek bele az emberek ebbe, de nem lehet általánosítani. Az indokuk talán az lehet, hogy megpróbálják az alkoholba fojtani bánatukat, és ez segít nekik, hogy ha csak kis időre is, de valamennyire megfeledkezhessenek a gondjaikról, problémáikról. Illetve, a kocsma kis társaságot is nyújt az alkoholistáknak, ahol van kivel beszélgetni, és hallanak új dolgokat is. Ám az alkoholizmus a legkevésbé sincs jó hatással a családra, széthúzást eredményez, senki nem bírja elviselni az esetleges kimaradásokat, vagy azt, ha a problémát okozó személy ittasan megy haza. Az anyagi háttere is elég komoly, nem egy esetben vagy adósság, vagy bűnözés lesz az alkoholizmus vége, és a család is széthullik.
 Hasonló a helyzet a drogokkal is. A fiatalok körében ez a népszerűbb, a szomorú statisztikák szerint a lányok gyakrabban fogyasztanak kábító hatású szereket, de nem sokkal vannak lemaradva a fiúk is. A leggyakrabban használt kábítószer a marihuána, de a listán igencsak előkelő helyen van az alkohol gyógyszerrel való bevétele, és a nyugtatók, altatók is. A legkevesebben a heroint fogyasztják. A droghasználat hátterében valószínűleg a rossz lelkiállapot áll, amit ezek a szerek segítenek javítani, egyfajta menekülési lehetőségként működhetnek. A túlzott drogfogyasztás nem csak a családot viseli meg, hanem a szervezetet is. Ha valaki marad a drogfogyasztásnál, könnyen lehet bűnöző is, mivel a drog nem lehet olcsó, és minél többet fogyaszt, annál több pénz kell az új adaghoz, amire a család biztosan nem fog adni, és így könnyen áldozatokká válhatnak a családtagok, mert a drogfogyasztó tőlük is lophat pénzt végső kétségbeesésében. Ez persze elveszi a maradék bizalmat is, ami még mélyebbre taszíthatja a családtagokat, és még jobban elveszhet az összetartás.
 A családokban azonban igencsak gyakran előfordul az erőszak is. Ez alatt azt értjük, mikor az egyik családtag, házastárs, élettárs, vagy partner olyat tesz, amivel a másik fél felett bármilyen dominanciát, lehet ez testi, lelki, anyagi, vagy jogi, tud gyakorolni. A családon belüli erőszak kifejezés mellett használatos még a párkapcsolati erőszak is és a gyermekbántalmazás elnevezések is.
 Az erőszak lehet akár verekedés, verés, súlyos testi sértés, életveszélyes fenyegetés, vagy szidalmazás, lelki terror is. Családon belül történhet erőszak két partner között, esetleg bánthatnak egy idősebb családtagot is, vagy a gyermeket.
 Ez a téma még a mai társadalomban is tabunak számít. Az erőszak alkalmazója és elszenvedője is igyekszik eltitkolni, min megy keresztül. A környezetük nem tud segíteni a családon belüli erőszak feltárásában vagy megszüntetésében, mivel gyakran gondolják úgy, hogy ez egy családi probléma, ami nem rájuk tartozik.
 A statisztikák országonként eltérő képet mutatnak, de a statisztikák elkészítését nehezíti az is, hogy az erőszakos esetek egy része, töredéke jut csak el a hatóságokhoz. Úgy becslik, minden harmadik eset jut csak el a hatóságokhoz, mivel a feljelentési arány igencsak alacsony, nem merik feljelenteni a bántalmazót, mert félnek, még több gondjuk lesz ebből. (Az amerikai lakosság tíz százaléka egészségügyi problémákat is elszenvedett az erőszak miatt.)
 Ez az erőszak többféleképpen is megvalósulhat: lehet fizikai, szexuális, érzelmi, vagy lelki erőszak is, ahogy korlátozás is. Több fajtája van:
 Lelki és érzelmi erőszak cselekmények: Elsősorban nők ellen történik. Lehet fenyegetés, zsarolás, függő viszony kialakítása, ellenőrzés, információk eltitkolása. Gyakran keltenek a bántalmazottban olyan érzést, mintha ők tehetnének erről, és megérdemelnék ezt. Ennek alfaja lehet a verbális erőszak, mikor a bántalmazottat kinevetik, kigúnyolják, megszégyenítik, emberi méltóságát eltapossák. Ehhez társul a gyűlölettel telt beszéd, ordibálás, illetve az agresszív gesztusok.
 Gazdasági elnyomás: a bántalmazó igyekszik pénzügyileg is függőségbe hozni a bántalmazottat, ellenőrzést gyakorol a pénze és vagyontárgya felett. A bántalmazottnak engedélyt kell kérnie a saját vagyonával való rendelkezéshez is.
 Fizikai erőszak: ez az erőszak típus okozza a legnagyobb fájdalmat, és a bántalmazott egészségét veszélyezteti. Kisebb számban fordul elő mint a többi erőszakos cselekmény, de az intenzitása jóval nagyobb. Nem ritka a testi sértés, ami akár életveszélyes is lehet, és az emberölés sem.
 Szexuális erőszak: a fizikai erőszak egyik alfaja, de a szakirodalom a leggyakrabban külön tárgyalja ezeket. Három összetevőre osztható fel: erőszak, fenyegetés használata a szexuális aktus eléréséhez; valami befolyás alatt álló, így védekezésre képtelen személyt is kényszeríthetnek; és van az erőszakos szexuális együttlét. Ennek a mozgatórugója a vágy, a bántalmazott akaratának megtörése, az alacsonyabb rendűség érzékeltetése.
 A bántalmazók általában mások problémáira közömbösek, korlátolt gondolkodásúak, megvalósíthatatlan elvárásokkal rendelkeznek, bántóan beszélnek, tárgyként kezelik embertársaikat, gyakran zsarolnak, indulatkitöréseik vannak, fenyegetőznek, a gyerekekkel és az állatokkal szemben gyakran kegyetlenek, féltékenyek, bűnelkövetésre hajlamosak, és áldozatként tüntetik fel magukat.
 Többen azt állítják, hogy az elkövetőt is és a bántalmazottat is gyerekkorában traumák érhették, amik átformálták őket, vagy agresszívvé, vagy mazochistává. Ez esetben nehéz megoldást találni.
Itthon több nő hal meg gyilkosságok áldozataként, és így a családon belüli erőszak áldozatainak többsége is gyerek vagy nő.
   Egy olyan családból, melyben az erőszak volt a meghatározó, nehéz lehet elindulni, de sokaknak sikerül, és kilépnek múltjukból, új életet kezdenek, nem követik szüleik példáját. A családon belüli problémák mindig megoldhatók, erre van néhány szervezet is.
Ha egy családot szétzúz egy probléma, akkor, a hibákból tanulva, még nem lehetetlen újjáépíteni mindent.
Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Mindenki azt akarja, hogy a barátod legyen. Rázd le őket... fogj velük kezet, légy barátságos, de tudd mire megy ki a játék."

- W. Axl Rose