2014. október 21., kedd

Csalás, lopás, és egyéniségek

Sziasztok!
Most egy kicsit komolyabb témáról szeretnék Nektek írni. Nem annyira átfogóan, mint kellene, de most csak ennyire telik tőlem. Pontosabban, tizenhét éves fejjel így látom ezt.

Csalás: mindenki megteszi, szerintem nincs olyan ember, aki ne tette volna. Most lehet azt mondod, hogy ugyan már, Te nem csalsz, pedig gondolj csak bele, ha egyszer puskáztál már dolgozatírás közben, akkor az is már csalásnak minősül. (Lényegében mostanában egyre több ember, aki jut valamire, az így vagy úgy, de csal, és nem lehet mit tenni ellene. Mert ha becsületesen végigviszed amit meg kell tenned, úgyis megjárod. Már csak azért is, mert ha becsületes vagy, az sokkal több munkával jár, például mire megtanulod, míg más kipuskázza és lehet hogy jobbat ír nálad...)
De ez a csalás mindenhol ott van, nem csak az iskolában. Például a boltban is csalnak, ha bemész, ahogy az egész el van rendezve, hogy minél többet vegyél, aztán a csomagolások, nem minden esetben az van benne ami a csomagoláson van, amiért megvetted...

Lopás: mindenki tudja, itt lehet szó, vagyontárgyról, vagy szellemi munkáról is. Inkább a vagyontárgy a gyakoribb, elsősorban pénz. Ezt senkinek sem kell magyarázni, ezer módja van a lopásnak, főleg ennek a fajtájának. Itt inkább a szellemi lopás - más néven a plágium - a fontos. Ha például belesel valaki dolgozatába, az is lopásnak minősíthető, mivel elviszed az ötleteit, rosszabb esetben a megfogalmazását is, és persze az időt, amit a tanulással töltött. Ha a netről másolsz bármit, akkor azt is lopásnak lehet mondani.
Ugyanúgy, mint a lopás, ez is a pillanatnyi gyengeség jele, kinyilvánulása. Leküzdhető, folytathatóak a dolgok becsületes úton.

Egyéniségek: akik mindig a legtöbbet hajtanak ugyanazért, amit mások csalással, lopással elérnek, megszereznek. Ők az igazi emberek, azok, akik megpróbálnak becsületesek maradni. Persze, ők is beleesnek néha a csalás, lopás csapdájába (e kettő dolog szinte egy és ugyanaz), de kerülik.... Hogy miért is jó ez nekik? Csak két dolog miatt : egy, tiszta a lelkiismeretük, kettő, büszkék lehetnek magukra, amiért minden maguktól értek el, különösebb csalás nélkül. Szerintem ezek mindennél többet érnek. Mert ha nem az igazság útján jársz, előbb-utóbb úgyis kiderül, és akkor sokkal rosszabb lesz, mintha inkább keményebben küzdenél és sosem lenne ebből bajod. :)
Szóval, hajrá egyéniségek, és sosem késő változni! :)

Ezt hallgattam írás közben:


~peace foREVer
Beth

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Mindenki azt akarja, hogy a barátod legyen. Rázd le őket... fogj velük kezet, légy barátságos, de tudd mire megy ki a játék."

- W. Axl Rose