2014. július 26., szombat

Nikki Sixx és Ian Gittins : A heroin-naplók (könyvajánló)

Ma egy könyvajánlóval érkeztem :)

Nikki Sixx és Ian Gittins 
A heroin - naplók


Fülszöveg:
„Az évek során az emberek azzal próbálták enyhíteni a megrázkódtatást, hogy a Mötley Crüe miatt váltam függővé… de én nem hiszem, hogy így lett volna. Ez az egész bravúr az én művem volt. Már gyermekként sem hajlottam rá, hogy kitérjek a golyó elől. Mindig az első voltam, aki odaállt, hogy a szeme közé lőjenek. Makacs voltam, erős akaratú, és mindig készen álltam vállalni a bajt a káosz, a zavarodottság fokozása és lázadás szítása érdekében – ezek a jellemvonások tettek híressé, és később hírhedtté. A siker és bukás hozzávalói szép köntösbe burkolva, egy Molotov-koktél érzelmi stabilitásával. Aztán mikor a ’70-es évek végén L.A.-be költöztem, és fölfedeztem a kokaint, az csak fölerősítette ezeket az elbűvölő jellemvonásaimat. De az alkohol, az LSD, a kokain… futó kalandok voltak csupán. Amikor találkoztam a heroinnal, az volt az igaz szerelem.”

Nikki SixxTalán két hete került a kezembe, a könyvtárostól kaptam kölcsönbe.
Nem is tudopm, miért hoztam haza és olvastam el. Talán kíváncsiságból? Vagy inkább csak unatkoztam? Szerintem mindkettő, de nem is ez a lényeg.
Mikor először kinyitottam, rögtön megfogott a kinézete. Hogy nem csak egy tömör szöveg néhány képpel, hanem apró, vagy éppen egészen nagy rajz szerű mintákkal, vörös vagy éppen fekete cseppekkel díszített oldalak csak úgy vonzották a szememet. Eléggé extrém, és mégis dekoratív, talán így jellemezhetném a kinézetét.
Ám amit olvastam, az teljesen megdöbbentett. Amennyit szívott, lőtt, inhalált, hát az valami hihetetlen mennyiség lehetett. És még az alkohol is rájött.... Még szerencse, hogy nem cigarettázott (annyit). Ahogy végig olvastam, nem tudtam elhinni, hogy ennyire önpusztító életmóddal valaki megélhet akár két hetet is, nemhogy túlélje. Tökéletesen leírja egy őrült életmódot folytató banda turnéját, hogy milyen őrültségeket követnek el - és végig ott van a színfalak mögött egy széteső rocksztár, aki nélkül a bandájuk már sehol sem lenne. Érdekes, ahogy folyamatosan küzdött majd ismét visszacsúszott, ahogy az is, hogy végül sikerrel járt, bár az korántsem biztos, hogy megérte érte majdnem végleg meghalni. Hihetetlen volt, hogy ennyire mélyre képes valaki süllyedni, ennyi drogot elfogyasztani, és ennyire nem figyel rá senki sem.... El sem tudom hinni, hogy ebből képes volt felállni és folytatni az útját, hogy normálisabb élete lett. Tiszteletet érdemel, ezért is, és azért is, hogy ezt megírta őszintén a könyvben. Talán segít ezzel valakinek. Vagyis nem talán, biztosan.
A napok bejegyzései mellett olvashatók még kommentárok. Ezzel akadt csak bajom, mert néha egy-egy hosszabb vélemény után kicsit kizökkentem a dolgok alapvető megvilágításából, és eléggé zavart Denise Matthers vagyis Vanity megjegyzései, amik végig vallási megközelítésűek voltak (ezzel még semmi baj, csak azzal akadt gondom, hogy néha úgy mondta el a dolgokat, mintha ő nem is csinálta, vagy csak szórakozásból züllött volna.). De így lett tökéletes ez a könyv.

Egyik kedvencem lett. Nektek is ajánlom elolvasni, ha szeretnétek bepillantást nyerni az igazi őrületbe, oda, ahonnan csak keveseknek van kiút, úgy, hogy utána is élnek...

Végül néhány idézet, melyek szerintem igencsak jól leírják a könyv hangulatát (bár azért vannak vidámabb részek is.)

"Inkább itt maradok. Nagyon kényelmetlenül érzem magam a bőrömben. Ez egyre inkább elhatalmasodik rajtam az utóbbi években - minél híresebbek vagyunk, annál szomorúbb vagyok..."

"Mindennap itt ülök és írok, mindig ugyanaz. Szóval miért? Miért csinálom én ezt? Gyűlölöm... Olyannyira gyűlölöm, hogy még jobban megszerettem tőle."

 "Sokkal könnyebb lenne eladni a lelkem, ha meg tudnám találni."

"Top 5 turnés tevékenység
1. Összetört limók? 1 db
2. Kokain? Hó helyett is az esik
3. Whisky? Hordószámra
4. Ringyók? Több, mint amennyivel elbírnánk
5. Következmények? Semmi
Isten áldja a rock 'n' rollt…"

~peace foREVer
Beth

2 megjegyzés:

 1. Szia. Jol olvastam hogy a könyvtáros? Megkérdezhetem hova valósi vagy? Bács megyei vagyok, online kerestem hátha megvan a Kecskeméti nagykönyvtárban de vagy én vagyok nagyon béna vagy tényleg nincs meg nekik. Az elmult években már egy jópárszor nekilendültem hogy valahonnan előkaparom, de mindig csak ilyen 2012es hirdetéseket találtam, mostanában senki nem akarta eladni a sajátját és mint említettem itt a könyvtárban sincs :( meg találtam egy linket hogy valaki lefordította, de már azt se birom megnyitni :( amilyen szerencsés vagyok ugyse valahol a szomszéd városban laksz de háthahátha és akkor ki tudnám kölcsönözni *.*
  Amugy mikor megláttam a neved az első: Én tőled olvastam és tényleg (csak telocsere után odalett az összes könyvjelzőm és nem találtam vissza hozzád :( )
  Volt még egy A7X-es blog, több sztori futott rajta sorban, egy időben egyszerre kettő. Lehet kicsit belegabalyodtam a blogokba és a sztorikba de mintha lett volna egy beteg csaj az egyikbe /szívbeteg vagy vmi ilyen és balhé is volt belőle mikor lebukott hogy nem mondta el hogy beteg/ volt egy /bár jobban belegondolva ez talán egy sztori volt/ ami Jimmy halála után játszódott és csajszikám tetováló volt (és mintha a betegség miatt kiadta volna a szalont) és beleszeretett egy katona srácba (akinek talán meghalt a barátja és az emlékére a csajszikám csinált neki tetoválást) és a vége /de ebben már nagyon nem vagyok biztos/ mintha az lett volna hogy a csajszi álmodta ezt az egészet és a srácok bemutatták egy katona haverjuknak /akit ugye ő megálmodott/ és a másikba valami szabadelvű, szabadszájú rockercsajszi volt (mintha Monroe lett volna a neve) és a sztori végén lánya született és a csaj vmi bevásárlásból v ilyen helyről ment haza kocsival a babával és vmi paparazzi bevágott eléjük, elvakitotta a vaku, autóbalesetet szenvedtek és a csajszi meghalt. Szoval remélem nem nagyon bonyolodtam bele a sztorikba és nagyjából jol emlékszem a cselekményre. A kérdésem pedig ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ha felismerted, aki ezeket a sztorikat írta blogol e és ha igen tudnál egy linket adni?
  Jol láttam hogy a Sieze the Day c. Sztorid is szünetel? Miért? :-o :(
  Bocsi hogy itt árasztottalak el kérdésekkel de ha mail cimet adok akkor azt elfelejtem csekkolni ezt meg mentem könyvjelzőnek :D
  Előre is köszönöm a válaszokat :)
  Cynthia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Cynthia!
   Ne haragudj a késői válaszért!
   Igen, a könyvtáros. Engem is meglepett. :) Kisszékelyben élek, ez Tolna megye északi részén van. Viszont a Cartaphilus kiadó honlapján vicc összegért (1960 Ft) meg lehet venni. http://www.cartaphilus.hu/konyv/155960/a-heroinnaplok
   Remélem, sikerül minél előbb elolvasnod. Tényleg nagyon jó könyv. :)
   Amit mondasz, hogy több A7X-es sztori egy blogon, azt Shadow írta :) http://a7xfanficekbyblackshadow.blogspot.hu/
   Ezen a linken el tudod őket olvasni. :) A cselekményekre jól emlékszel. Mondtam is Shadownak, hogy ez már valami, hogy valakinek ennyire megmarad a sztori. Mondjuk nem is csodálom, tényleg nagyon jókat ír. :) A blogjai elérhetőek, (a Te véleményed miatt is. :) ), viszont frissítve mostanában sajnos nem biztos, hogy lesznek. A link pedig fentebb ott van. :)
   Igen, szünetel sajnos. Nem tudom, egyszerűen ahogy megírtam, elég pocsék lett, és azt nem akarom kitenni... Olyan lett mint egy elrontott vázlat. Átírásnak meg, még nem álltam neki. :(
   Ne haragudj a késői válaszért! én köszönöm hogy írtál! :)
   Beth

   Törlés

"Mindenki azt akarja, hogy a barátod legyen. Rázd le őket... fogj velük kezet, légy barátságos, de tudd mire megy ki a játék."

- W. Axl Rose